3 mindfulness tips voor in je dagelijkse leven

Een belangrijk aspect van mindfulness is volledige aandacht voor het hier en nu. Activiteiten die je normaal misschien op de automatische piloot doet, met aandacht doen. Kijken met een frisse blik wordt ook vaak gezegd. Alsof je iets voor het eerst ziet, voelt en ruikt. Geen zorgen over morgen, geen aandacht voor gisteren. Je leeft nu in dit moment. Dit kun je iedere dag oefenen. Kijk maar eens naar mijn voorbeelden.

Dwalen je gedachten toch weer af? Dat is heel normaal, dat heeft iedereen. Maar benoem de gedachte en keer terug naar je ademhaling of datgene wat je nu aan het doen bent.

Mindful hardlopen

Probeer eens hard te lopen zonder iets te presteren of te bereiken. Gewoon omdat het lekker is buiten te zijn en te bewegen, ongeacht het weer. Je hoeft niet ver te lopen en niet hard. Wandel soms eens tussendoor en geniet van het landschap, maak een praatje met vreemden. Let extra op geluiden dichtbij en ver weg, kijk en geniet van het leven dat zich voor je ontvouwt, spelende honden, vogels in de lucht.

Mindful wandelen

Wandelen kun je ook mindful doen. Loop eens wat langzamer. Let eens op je ademhaling, je hoeft die niet te veranderen! Gewoon waarnemen zonder oordeel. Voel je voeten op de grond. Wat kun je nog meer waarnemen met je zintuigen? Zie je de vogels in de lucht, hoor je ze? Had je deze zoenende bomen in het bos wel gezien als je zo in gedachten was verzonken?

Mindful fotograferen

Foto’s maken is een perfecte en vooral ook leuke aandachtsoefening. Goed kijken naar een object en zien hoe je daar de mooiste foto’s van kunt maken. Let op lichtval, originele standpunten, vormen, unieke momenten. Ontdek bijvoorbeeld een hartje in een stuk boomschors!

fotograferen en mindfulness