Een burn-out kan zo zwaar klinken en voelen, maar wat als je het gaat zien als kans? Een kans om eindelijk weer te luisteren naar je lichaam in plaats van je hoofd? Een kans om wellicht een koers te gaan varen die jou veel beter ligt? Het roer om bijvoorbeeld op het gebied van relatie, werk of wonen? Of juist leren accepteren dat het zo goed genoeg is?


Contact met je lichaam kwijt

Als je middenin een burn-out zit of overspannen bent, zit je veel in  je hoofd en heb je wellicht nog niet door dat je lijf prima aangeeft dat er wat veranderen moet. Mensen met een burn-out zijn vaak het contact met hun lichaam helemaal kwijt, terwijl je lichaam vaak heel duidelijke signalen geeft dat het pad zoals je dat nu bewandeld niet langer vol te houden is.

Bijna altijd is overspannenheid of burn-out een teken van een te lange overbelasting van het lichaam en een bewijs dat je met je hoofd en verstand op de automatische piloot te lang bent doorgehold en dat je ver over je grenzen bent heen gegaan.


Blij met mijn burn-out

Ik zou mijn eigen burn-out nooit opnieuw willen meemaken, maar toch kan ik oprecht zeggen dat ik er nu achteraf blij mee ben. Ik ben veel meer mezelf, ben gestopt met een heleboel dingen die ik tegen mijn zin in deed en ik ben eindelijk vanuit mijn hart aan het leven en in een tempo dat veel trager is dan de snelheid waarmee ik voorheen leefde. Dat heeft mij in het verleden ver gebracht maar dat hield ik niet langer vol.Wat wil je klacht jou zeggen?

Misschien is het voor jou ook tijd om eens vaker nee te zeggen en rust te pakken? Een andere weg in te slaan op welk gebied in je leven dan ook? En ook echt bewust aanwezig te zijn bij ieder moment van het leven nu op dit moment zoals het zich ontvouwt in plaats van bezig te zijn met zaken in het verleden of de toekomst?

Mindfulness helpt goed bij burn-out omdat je leert vertragen en stilstaan en omdat je leert het contact met je lichaam terug te krijgen en stress signalen eerder te herkennen. Wellicht dat je daarmee de kracht vindt om net als ik een ander pad te bewandelen? Welke kans zou jij pakken als je nog maar kort te leven had? Zie stress als een kans om voor jezelf te leren zorgen en een leven te leven dat beter bij jou past!

Misschien kan ik je daarbij helpen?