Vaartocht langs de zuidkust van Portugal op een Beneteau 39ft

Plop. Een mailtje komt in mijn inbox. Of ik Cynthia wil helpen bij het overzeilen van haar schip langs de Portugese zuidkust. Ik denk er één nacht overna en besluit volmondig ja te zeggen en het avontuur aan te gaan. Voor nieuwe zeilavonturen sta ik altijd open!

Cynthia woont al jaren op haar schip en de afgelopen jaren bevindt zij zich in Portugal. Haar schip ligt meestal op de rivier de Guadiana op het grensgebied tussen Spanje en Portugal.

Om geld te verdienen heeft Cynthia een prachtig vakantiehuis in Brabant dat ze voor een mooi bedrag verhuurt. Ook chartert ze met het schip voor mensen die vakantie willen vieren op zonnige bestemmingen.

Het fijne aan haar Beneteau 39ft zeilschip, is dat er voorin een ruime slaaphut is met een extra badkamer. Ideaal dus dat de gasten hun eigen toilet hebben achterin de kajuit. Twee keer per jaar organiseert ze ook een reis voor jongeren met het syndroom van down. Ook die neemt ze mee zeilen, samen met hun ouders.

Enkele weken later pak ik mijn zeiltas en vertrek ik voor een week naar Portugal om haar te helpen bij de reis met downtjes maar vooral ook met zeilen richting de rivier bij Faro. Want de entree daar kan behoorlijk heftig zijn is haar ervaring…

De eerste dagen vaar ik mee als maat en help ik de kinderen sturen aan boord van het schip. Het voelt zo dankbaar om de families een heerlijke vakantie te kunnen bezorgen!

Na een paar dagen gaan alle gasten weer naar huis en cruisen Cynthia en ik samen langs de Portugese zuidkust. De wind brengt ons bij de meest idyllische baaitjes. En we genieten volop!

Je leest hieronder een kort fragment uit mijn vlog wanneer we de spannende entree van de rivier bij Faro binnen moeten zeilen…

Het zeilavontuur begint en ik moet mij goed vasthouden. Maar ik wil hier toch ook graag een video van maken. Komt dit wel goed? Cynthia staat stevig aan het roer. Ik probeer het tafereel vast te leggen op video. Dat valt niet mee door de schommeling van de boot.

Ik heb veel ervaring als zeiler, maar ook ik moet even goed kijken hoe we tussen die twee vuurtorens door naar binnen kunnen. Nog zo’n halve mijl te varen voor we de oceaan verlaten en op de rivier zitten. We zijn er bijna! Al ruim 40 mijl hebben we vandaag gevaren langs de Portugese zuidkust. We zijn wel toe aan ‘thuiskomen’.

De stroom hebben we flink tegen en het diepteverschil is enorm. Van 2,5 meter onder de kiel tot 50 meter (!) binnen enkele seconden… Daarom is het water hier ook zo wild. Ook al lijkt het aan de oppervlakte soms zo rustig. Ik voel de spanning in heel mijn lichaam.

De zee ziet eruit als een prachtig aquarelschilderij. Gladde draaiende golven in vele blauwtinten die ik nooit eerder gezien heb tijdens mijn zeilavonturen. Gelukkig varen we na enkele seconden met bijna vol gas en een slakkengang (Die stroom tegen is pittig!) toch veilig de rivier op.

Ik heb volop genoten van de hele zeilreis in de Algarve. Hieronder zie je een video fragment van de entree bij Faro!